maanantai 13. elokuuta 2012

Sauna

En löytänyt täydellistä löylyhuonetta asuntomessuilta, mutta muutaman kivan idean toki bongasin.

Yksi tärkeimpiä pyhättöjä tulevassa talossamme tulee olemaan sauna. Siksipä sen suunnitteluun pitää paneutua huolella. Mikäli vallitsevia trendejä pystyy yhden asuntomessun perusteella edes haistelemaan, niin mustia saunoja oli todella vähän ja vaaleat saunat ovat tulossa takaisin.  Muistelisin vain, että vuosi kaksi taaksepäin tummia saunoja oli todella monessa asunnossa.

Saunamme väri on päätetty noin suurinpiirtein. Emme halua ihan tummaa emmekä vaaleaa paneelia, vaan jotain siltä väliltä. Se on varmaa, että lauteiden pitäisi olla suhteellisen leveää lankkua, kuten seinienkin paneelien.  Ehkäpä materiaali voisi olla jättiläistuijaa, jota sisustussuunnittelijamme hienosti ehdotti. En tiedä, saako jättiläistuijaa lämpökäsiteltynä, pitänee ottaa selvää. Minusta kun olisi ihanaa, että sauna tuoksuisi lämpöpuulta edes aluksi.

Tämä on yksinkertaisuudessaan todella kaunis sauna. Huomaa miten valot on sijoitettu lauteiden alle piiloon ja katossa on vain kuituja. Huomionarvoisinta kuitenkin on se, että kaikki puu on saman levyistä lankkua ja paneelia, jolloin saunasta tulee symmetrinen. Symmetrisyyttä on haettu myös vastakkaisilla lauteilla, keskitetyllä ikkunalla ja ovella.

Lauteet olisi hyvä saada sijoiteltua vastakkain, jolloin saunasta tulisi symmetrinen yllä olevan kuvan tapaan. 

Kiukaaksi olemme harkinneet Helon Saunatonttua. Se on jatkuvalämmitteinen, vaatii lyhyet suojaetäisyydet ja tarjoaa 100kg kivimääränsä vuoksi hyvät löylyt.  Olemme kovia saunomaan, joten jatkuvalämmitteinen kiuas lienee energiataloudellisempi vaihtoehto kuin tavallinen. Saunatonttu ei ole ehkä esteettisin kiuas, jonka olen nähnyt, mutta tässä kohtaa tekniset ominaisuudet vievät voiton, sillä eihän sauna ole mitään ilman kunnon löylyjä. Saunatonttua en asuntomessuilta löytänyt, sillä katiska-kiukaat taitavat olla tämän hetken trendi. Tärkeää on valita sopivan kokoinen kiuas, ettei tule ottaneeksi esimerkiksi liian pientä kiuasta suureen saunaan (toisin päin on mielestäni harmittomampaa, sillä kuumat löylyt ovat jees).

Tässä saunassa on hieno kiuas ja lauteet kauniin väriset. Seinissä on sormipaneeli, joka tekee ehkä vähän rauhattoman ilmeen saunalle.
Ehkäpä tiivistetysti voisi sanoa, että saunalta vaadimme ylimmän kuvan mukaista arkkitehtuuria ja  alemman kuvan lauteiden sävyä. Pitäisi vain saada aikaiseksi tilattu jostakin sopiva saunapaketti, joka sekin on varmaankin ihan oma maailmansa (pitää tilata siis kiuas, lauteet ja paneelit). Ehkäpä sähköt mies hoitaa itse. ;)

Voi kuinka sitä odottaakaan pääsevänsä oman kodin löylyhin!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti