maanantai 9. heinäkuuta 2012

Valinnanvaikeutena takka

Me emme ole (vieläkään) kyenneet valitsemaan takkaa. Vaihtoehtoina on oikeastaan vain kaksi: Iso-Johannes Linnatulelta (elementtitakka) ja Oliver Tiileriltä (tiilitakka).

Elementtitakat ovat pinnalla ja valinnanvapautta löytyy ulkomuodon suhteen. Elementtitakka on siis super-moderni. Se lämpiää ja luovuttaa lämpöä nopeasti. Myös pinnan lämpötila muuttuu korkeaksi ja takka jäähtyy näin ollen suhteellisen pian. 

Tiilitakka on perinteinen tulipesäke, joka lämpiää ja luovuttaa lämpöä hitaasti, ja myös pintalämpötila on pieni. Mutta, tiilitakat ovat pääsääntöisesti tylsiä pienine tulipesineen. Funkkistakat ovat ainoa vaihtoehto, jota tiilitakoista voisi harkita, mutta niissä on liian pienet luukut. Isommat luukut tuovat ritisevän takkatulen näkyviin ja mielestäni ne ovat näin ollen näyttävämpiä ja kauniimpia.

Lämmönluovutuskykyyn vaikuttaa oleellisesti myös takan massa, joka on Oliverilla isompi kuin Iso-Johanneksella.

Linnatuli Iso-Johannes:
 • Elementtirakenne
 • Mitat: leveys 980mm, syvyys 685mm, korkeus 1850mm.
 • Paino 1800kg.
 • Tulipesä syvyys 420mm. leveys 690mm ja korkeus 480mm.
 • Lämmitysala 70-100m2.

Linnatuli Iso-Johannes valkoisella antiikkilaastilla. Tämän me todennäköisesti valitsemme teräshormilla ja isolla luukulla. Kuva: Linnatuli.
   
Tiileri Oliver-nuotiotakka:
 •  Tiilitakka
 • Mitat: leveys 1065mm, sysyys 680mm, korkeus 2045mm.
 • Paino 2200kg
 • Tulipesä 320mmx 450mm.
 • Lämmitysala
 • Hinta 3040e (pinnotteineen).
Oliver-nuotiotakka. Jos valitsisimme tämän, koko takka olisi valkoinen kaakeleineen päiviineen,  ja luukun päällä olisi pieni hylly. Kuva: Tiileri.
  Mielestäni Iso-Johannes on kahdesta takasta ehdottomasti kauniimpi ison kulmaluukun ansiosta, mutta onko se käytännöllisempi? Tavallaan talossa, jossa on jo maalämpö, takka toimii pikalämmittäjänä (ellei ole sähkökatkoa) ja näin ollen pitkäaikaista lämmönluovuttajaa ei niinkään tarvitse. Esimerkiksi Briteissä on takkoja, jotka eivät varaa, vaan ne ovat isoja  avotakkoja tai kamiinoita. Mutta, lämmityksen suhteen Iso-Britannia ei olekaan mikään kovin esimerkillinen maa. Iso-Johannes on kuitenkin varaava takka, vaikka se luovuttaa lämpöä kamiinamaisen nopeasti.

  Toisaalta Oliver varaa enemmän lämpöä ja on näin ollen energiaystävällisempi. Lisäksi sen pintalämpötila pysyy miellyttävänä, eikä ole pelkoa polttaa kätösiään takan pintaan.

  Päätöstenteko on vaikeaa (meille), eikä sitä tee yhtään helpommaksi se fakta, että valintoja tulee vähintään satoja yhtä omakotitaloprojektia kohden.

  2 kommenttia:

  1. Mä nyt en tiedä takoista mitään, mutta musta toi eka näyttää selvästi paremmalta, jälkimmäisen tulisija on musta vähän oudon mallinen. Ja eikös se tule teille keskelle huonetta? Silloin voisi olla kiva, että tulisija näkyisi edes kahdesta suunnasta.

   Terv. takka-asiantuntija :D

   VastaaPoista
  2. Kiitos mielipiteestä. :) Kyllä toi ensimmäinen on mustakin kauniimpi, mutta alempi on tiilitakka ja siten ehkä energiataloudellisempi.

   Kyllä me varmaan otetaan tuo ylempi versio, esteettisyys ennen kaikkea. :D

   VastaaPoista