sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Talon suunnittelu

Lähtiessämme projektiin nimeltä talonrakentaminen, aloitimme selailemalla talopaketteja eri firmoilta. Katsoimme malleja Kastellilta, Kannustaloilta, Jetta-Talolta ja Omatalolta. Päädyimme Kastelliin siksi, että ko. firma ei myy valmiita elementtejä, vaan tavarat tulevat osina, vähän kuten rautakaupasta konsanaan. Kastelli vaikutti ikään kuin laadukkaammalta, kun talon voi rakentaa itse alusta alkaen (vaikka mikä tae se nyt on mistään :D).

Mietimme aika kauan talon tyyliä, joka olisi makumme arikkitehtuurin suhteen yhdistävä. Kannustalolta valikoitui Lato, Vihervaara ja Harmaja.  Kastellilta taas Moderni tai Plazia. Halusimme modernin talon, vaikka pidän edelleenkin Kannustalojen perinteisestä huvilatyylistä. Mietinkin välillä, että olisiko meidän pitänyt sittenkin ottaa esim. Vihervaara, mutta sitten muistin kaavamääräykset. Kun ostaa tontin, pitää ottaa selville, mitä sinne saa rakentaa!

Määräykset kaavassa olivat selkeät, ulkoverhous joko tiili tai rappaus. Harjanmalli murrettu harja- , normaali harja- taikka pulpettikatto. Lisäksi pääharjan suunta oli määrätty sivuittain tiehen nähden. Jo nämä ehdot rajasivat ulos unelmista(ni)mme puuverhoillut perustalot, joissa sisäänkäynti on talon edessä. Talon pitää siis olla rapattu. Tiiltä en edes harkinnut, sillä en oikein tykkää tiilitaloista. Rappauksen kanssa sopii moderni talo, joten tämän jälkeen valinta olikin jo helpompaa. 

Ennen kuokkaa ja lapiota, astuimme sisään Kastellin liikkeeseen ja ryhdyimme myyjän kanssa valitsemaan sopivaa taloa. Alun alkaen olen pitänyt pulpettikattoisista taloista, kuten Kannustalojen Kosketuksessa.  Pulpettikattoisissa taloissa oli useimmiten ongelmana se, että mallit olivat hurjan pieniä, eli noin sataneliöisiä. Eihän se pieni neliömäärä ole, mutta omakotitaloksi kuitenkin aika pikkuruinen. Muita kriteerejä oli se, että olohuoneen tuli olla korkea, ja keittiön ja olohuoneen piti olla samaa tilaa. Lisäksi saunan "metsänäkymät" talon pohjois-osassa oli tärkeällä sijalla, ja sisäänkäynti tuli sijoittaa talon päätyyn. 

Talomme on muunnos Kastellin Plazia 155PU:sta, aika radikaalistikin. Sillä poistimme erillisen saunarakennuksen ja verhouskin muuttui puusta rappaukseksi. Aika erilainenhan talosta tuli kuin piti, mutta ainakin se on osin itse suunnittelemamme. Kysyimme myös erään tutun arkkitehdin mielipidettä suunnnitteluvaiheessa ja kyllä kannatti, sillä hän osasi katsoa taloa kokonaisuuten ihan eri tavalla. Hänen ansiostaan talossa mietittiin "valolinjoja", eli mistä valo tulee ja miten valon saa kulkemaan koko talon läpi kauniisti. 

Selatessani äskettäin Kannustalon kuvastoa, törmäsin kuvaan, joka aika lailla vastaa meidän taloamme. Malli on Harmaja 165, mutta versio on puuverhoiltu ja ikkunoita taitaa olla hieman vähemmän.

Harmaja 165, Kannustalo. Kuvan omistaaa Kannustalo.
Meidän talomme. Kastellin Plazia 155PU morfoosi. Kuvan piirtänyt Johanna Puisto, Silog Oy.
Jos pitäisi antaa vinkkejä tulevalle rakentajalle talon suunnittelun suhteen, ne voisivat olla seuraavanlaiset:
  1. Mikäli rakennette yhdessä, ottakaa huomioon kummankin mieltymykset. Tämä on selviö, mutta kun suunnitteluvaihe alkaa, tulee usein huomanneeksi, että maku talomallien suhteen voi erota aika tavalla. 
  2. Mikäli talon ulkonäkö on tärkeää, ottakaa selville ennen tontin ostoa, että millaisen talon sinne saa rakentaa. Kaavamääräykset löytyvät kuntien ja kaupunkien nettisivuilta.
  3. Jos rakennatte itse, suosikaa yksinkertaisuutta. Mieluummin suorakaide kuin monikulmainen pohja. Mitä enemmän kulmia, sitä enemmän työtä.
  4. Pohtikaa millaisen näkymän ja tunnelman haluatte huoneisiin. Tämä liittyy tonttiin ja sen rakenteisiin, joten huonet on sijoiteltava tontin mukaan.
  5. Ottakaa huomioon ilmansuunnat ja valo. Tämä on todella tärkeää ja liittyy myös edellä olevaan vinkkiin näkymistä. Terassi olisi hyvä olla ilta-auringossa ja niin myös ne huoneet, jossa vietetään iltapäivisin aikaa (eli olohuone ja keittiö). Makuuhuoneet sijoitetaan usein pohjoiseen, sillä aamuisin niissä tarvitaan valoa, mutta iltasella niiden on hyvä olla viileitä. Ja vielä kerran terassista, ei ole järkeä rakentaa terassia pohjoisen puolelle taloa, sillä sinne ei paista ilta-aurinko. Kun asumme Suomessa, aurinko on aika tärkeässä osassa ulkotiloissa viihtyvyyden suhteen.
  6. Kysykää useilta talofirmoilta tarjouksia ja kysykää tyhmiä kysymyksiä. Esimerkiksi kysyessä voi paljastua, että jotkin ikkunat taloissa ovat vain koristeena. Monesti talopaketeissa on paljon "ulkonäköjuttuja", joilla ei ole todellista funktiota. Esimerkiksi ikkunat korkealla katossa tuovat valoa, mutta mikäli ikkunat ovat ullakolla, niiistä ei ole hyötyä.
  7. Mikäli joskus haluatte myydä talonne, laittakaa neutraaleja pintamateriaaleja. Olen törmännyt juuri rakennettuihin taloihin, joita ei saa myytyä syystä, että lattia on esimerkiksi koko talossa laattaa, wc:ssa punainen marmoriallas ja keittiössä on vihreät kaapinovet. Useimmat suomalaiset pitävät hillityistä väreistä ja se pätee myös sisustukseen. Tietysti, mikäli olet 100%:sen varma, että asut talossa lopun ikääsi, toteuta villeimmätkin ideasi!
  8. Ja niille, jotka rakentavat itse, kysykää ennen kuin teette. Jos ette ole varmoja, aina on joku, jolla on kokemusta. Kysyminen on pieni hinta siitä, että tuli tehtyä pieni virhe, josta poikii vähän isompia murheita.
  9. Ole kärsivällinen. Talon rakentaminen vie aikaa vuosia. Karkeasti ottaen ensimmäinen vuosi menee suunnitteluun, toinen talonrakennukseen ja viimeinen vuosi pihan möyhintään.
  10. Viimeisenä vinkkinä, että mikäli rakennatte pariskuntana, tehkää työnjako. Laskut, itse rakentaminen, materiaalivalinnat, siivous ja rautakauppakäynnit. Kaiken voi jakaa, jotta koko rakentamiseprosessi ei olisi vain toisen vastuulla (tässä on kuitenkin itsellänikin vähän opettelemista..;)).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti