lauantai 2. kesäkuuta 2012

Lämpöä auringosta

Maahan porattiin reikä. Satakolmekymmentä metriä syvä reikä. Poraus maalämpöä varten kesti koko päivän ja nyt se on valmis. Reiässä on putki, joka sisältää bioetanolia. Nimittäin maasta säteilevä energia lämmittää putkessa kietävän etanolin.

Maalämpö käyttää hyväkseen auringon lämpöenergiaa, joka siirretään talon lämmitykseen lämpöpumpun avulla. Lämpö taloon leviää taas vesikiertoisen lattialämmityksen avulla ja toivottavasti saadaan kuumien kesien varalle myös jäähdytys (vaikka täällä mitään kunnon helteitä edes ole...).

Maalämpö sopii etenkin vesikiertoisen lattialämmityksen kanssa, sillä vettä ei tällöin tarvitse lämmittää kovin korkea-asteiseksi. Ekologinen, mutta alkuun perkeleellisen kallis investointi. Säästämme kuitenkin sähkölaskussa pidemmän päälle, vaikka maalämpöön sijoittaminen onkin aluksi moninkertaisesti kalliimpaa kuin vaikkapa suora sähkölämmitys. 

Puuh, rahaa katoaa ja maahan tulee putkia! Ja ainoa mitä minä pystyn ajattelemaan on, että milloin voisin ripustaa uudet verhot olohuoneen isoihin ikkunoihin. ;D



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti