torstai 25. lokakuuta 2012

Täyden kennon kamera

Päätin käyttää veronpalautusrahat uuteen runkoon tai uuteen objektiiviin. Suurin syy lienee nykyisten kuvien epätarkkuus ja suurennoksissa huono jälki.

Koska Nikonissa on kuitenkin pysyttävä niin seuraava päivitys voisi olla Nikon d700. Joku kameraharrastaja suosittelikin, että mikäli ikinä ryhtyy kuvausharrastelijaksi, voisi suoraan ostaa täydenkennon kameran. Kun joka tapauksessa sellaisesta ryhtyy haaveilemaan vaatimusten kasvaessa. Tämä on niin totta, mutta toisaalta sain Nikon 5000d:n lahjaksi. Ja olikin muuten ehkä maailman paras joululahja ikinä.

Mistäköhän tietäisi käykö nykyiset objektiivit täyskennoiseen Nikoniin? Ainakin Zenitar näyttää sopivan hyvin.  Lisäksi itselläni on peruslasit Nikkor AF-S DX 18-55 mm 3.5-5.6 VR ja Nikon AF-S Nikkor 35mm f/1.8 DX G. Ilmeisesti dx-koon objektiiveja voi käyttää, mutta objektiivi rajaa fx-koon kamerassa reunoja pois. Joku ilmeisesti kuvaa niinkin ja rajaa sitten kuvankäsittelyssä kuvaa pienemmäksi.

Alla kuvia tämänpäiväisestä minikuvausreissusta erityisen päivän kunniaksi.4 kommenttia:

 1. Mä etukäteen toivoin noin, että voisin käyttää croppilinssejäni täyskennoisessani juuri tuollain rajaamalla, mutta käytännössä se osoittautui toivottomaksi. Täyskennonen kamera tekee mustan renkaan linssin ympärille ja se tekee esimerkiksi kuvan sommittelun mahdottomaksi (ks. esimerkkikuva: http://www.flickr.com/photos/penmachine/3103757730/). Ja menettäähän siinä vähän täyskennoisuuden ideaa, jos rajaa kuvat kroppikokoisiksi.

  Itse olen suosiolla päätynyt siihen, että käytän täyskennoisessani vain täyskennoiselle tarkoitettuja linssejä, niin paljon kuin rakastinkin joitain kroppilinssejäni. Olen huomannut, että täyskennoisen linssit ovat yleisesti huomattavasti kalliimpia (ja vaihtoehtoja on vähemmän) kuin kroppikennoisen linssit, mutta olen koettanut löytää kohtuuhintaisia vaihtoehtoja ja tarkoitus olisi vähitellen kerätä objektiivivalikoima tähän uuteen kameraan. Seuraavana ostoslistalla olisi yleiszoomi, jonka olen ajatellut hankkia Tamronilta, ja sitten telemakro Canonilta, molemmat n. 400-600 euron objektiiveja. Kunnon yleiszoomit tohon kameraan maksaisi jotain 1400 euroa, mutta ajattelin yrittää nyt ainakin alkuun pärjätä vähän halvemmilla...

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkeistä! :) Pitää vielä miettiä tuota mallia. Nikon d800 olis kiva myös, mutta onkohan harrastelijalle vähän liian kallis runko kuitenkin.

  Mulla olis oikeastaan vain fisheye mitä voisin käyttää tuossa uudessa kamerassa. Voisihan tietty ostaa niitä vanhoja Nikkoreita, jotain klassikoita, mitkä ei toivottavasti enää maksa niin paljon.

  Katsellessani noita ammattilaiskameroita, huomasin joidenkin (Leican parhaat) makselevan kymppitonneja!! Huh, mitä hintoja kamerasta voikaan pyytää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös toi d800 ole just vasta ilmestynyt, joten oisko edeltäjä d700 vielä myynnissä? Mulla on sellainen mielikuva, että Nikonilla oli sama juttu kuin Canonilla, että ilmestyi just uus täyskennoinen. Mähän odotin, että Canonilta ilmestyisi uusi Canon eos 5D mark iii, jotta sen edeltäjä mark ii:n hinnat tippuisivat. Vaikka se uusi mark iii kuulosti ihan mielettömältä, niin toi mark ii oli kuitenkin se kamera, josta olin haaveillut pitkään ja uuden mallin takia sitä sai kaupoista niin halvalla, että mennee vuosia ennen kuin täyskennoista Canonia siihen hintaan (alle parilla tonnilla).

   Noi Leicat on jännä juttu, mulla on sellainen käsitys, että ne on enemmän jonkun harrastelijaporukan juttu kuin ammattilaisten juttu. Tota mun 5D mark ii:ta pidetään yleensä jo ammattikamerana, mutta sitten Canonilla on vielä se toinen tosiammattikamera 1D, jonka hinta onkin sitten jo lähempänä kymppitonnia. En tiedä, miten paljon parempi se kamera voisi olla, jotta tuntisin pakottavaa tarvetta säästää kymppitonnin pelkkään runkoon...

   Poista
 3. Joo, 800 ilmestyi mun mielestä tänä vuonna. Ihan hyvä idea ostaa se aikaisempi malli, jonka saa hivenen halvemmalla. Tsekkasin vertailuja d700 ja d800 välillä, niin mitään hurjia eroja ei ole. Joten lienee järkevämpää ostaa se d700.

  Katselin vähän tuota Leicaa ja jonkun mielestä se, että siinä ei ole niin paljon automatiikka kuin esim. Canoneissa ja Nikoneissa, on se juttu. Varmaa saksalaista laatua. Mutta, taitaa olla tietyn (rikkaan) kuvaajajoukon juttu tosiaan.

  Oot ihan oikeassa, että nouseeko laatu niin huimasti hinnan myötä. Oikeastaan suurennan vain osan kuvistani (hyvin hyvin pienen osan) ja tuurillahan saa hyvän kuvan ihan kroppikennoisellakin hyvissä olosuhteissa. Mutta se himo ostaa uusia ja taas uusia juttuja kameraan on ihmeellinen. Muistuttaa varmaan joidenkin miesten hifistelykuumetta (koskaan ei ole tarpeeksi puhdas äänentoisto). :D

  VastaaPoista