perjantai 24. tammikuuta 2014

Maalämmöstä ja sen puutteesta

Maalämmön pitäisi säästää sähköä. Jos se toimisi. Jos vain se toimisi..

Pakkasten saavuttua paikkakunnallemme irtisanoi maalämpö sopimuksensa. Paikalle kutsutiin korjaaja. Yhä uudelleen. Nyt pumppu on reistaillut jo monta viikkoa ja talo on lämminnyt sähköllä ja varaavan takan avulla (thänk god meillä on sellainen). Korjaajat ovat käyneet jo monta kertaa, mutta selvää vikaa ei löydy. Pumpussa on jonkilainen systeemi, jolloin vikatilanteissa lämpö tuotetaan sähkövaraajan avulla.

Maalämmön myyntiketju on mielenkiintoinen. Ensin on asennuttaja, tässä tapauksessa Tipitek, josta saamme huolto- ja asennuspalvelut. Maalämpöpumpumme merkki on Scanvarm. Tämä pumppu on maahantuojalta, joka tilaa pumput tehtaalta. Yksityishenkilöt eivät voi soittaa suoraan maahantuojalle, vaan se pitää tapahtua tämän huolintaliikkeen kautta. Jos huolintaliike ei pelaa kunnolla, tai huolintaliikkeellä ja maahantuojalla on keskinäisiä ongelmia, ei yksityishenkilö voi tehdä juuri mitään.

Olemme molemmat aika varovaisia vaatimaan mitään, mutta tämä tilanne alkaa olla jo aika kestämätön. Tietysti sille, että pumppu on mystisesti rikki, ei ehkä sitten voi mitään. Mutta, voisiko asialle jotain tehdä, kuten esimerkiksi vaihtaa koko setti. Tai jotain. Olemme soittaneet jo kuluttajasuojaankin

Pakkasen korventamat rikkaruohot.

Ei tämä niin vaarallista olisi, mutta rahaa tietysti kuluu sähkölaskuun aika paljon. Maalämmön asennuttaminen maksaa noin 15 000 - 20 000e, joten ihan pienistä summista ei ole kyse. Olemmekohan ainoat ihmiset, joilla on ollut ongelmia maalämmön kanssa? Näin muuten talotekniikka on pelittänyt ihan hyvin.

Kuva pääovelta etupihalle.

2 kommenttia:

  1. Kurja kuulla, ettei teidän maalämpö ole toiminut niin kuin pitäisi. Meillekin on tulossa maalämpö ja eniten tässä taloprojektissa jännittää juuri se, miten tekniikka toimii sitten kun se aikanaan kytketään päälle. Tsemppiä siis teille! Toivottavasti maalämmön asentaja, sekä maalämpöpumpun toimittaja kantavat vastuunsa ja saatte lämmitysjärjestelmän vielä toimimaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tsempeistä! Jees, aika inhottava juttu. Vieläkään lämpö ei ole toiminnassa, odotamme vielä ensi viikkoon ja sitten saa kyllä huoltoliike vaihtua toiseen (kuluttajasuojassa kerrottiin, että kohtuullinen odottamisaika tällaisissa tapauksissa on kaksi viikkoa).

    Aika monimutkainen systeemi on yhden omakotitalon rakentaminen. Miten lämmitys jakaantuu, miten tulo- ja poistoilmasysteemit menevät ym. ym., on tässä opeteltavaa, että osaa käyttää näitä kaikkia tekniikka-asioita oikein. Tsemiä teille loppuvaiheeseen, vaikka on kyllä sanottavat, että omakotitalossa asuminenkin on yhtä projektia: on pihanlaittoa, sisustamista, terassintekoa ja vaikka mitä. :D Mutta, niinhän se kai kuuluukin.

    VastaaPoista