maanantai 21. tammikuuta 2013

Pikkuisia asioita ja vähän avautumista normeista

Nämä ovat ensimmäisiä pieniä juttuja kolmanteen makuuhuoneeseen. Ehkä sinne jotain muutakin sisustusta keksitään, jopa vähän ennen kuin varsinainen asukas sinne viedään.

Aika söpöjä, vaikka en mikään vauvafani suoranaisesti olekaan. :D Näissä vaatteissa on hyvän neutraalit värit.

Miksi muuten vauvoja normitetaan jo heti pieninä tytöiksi ja pojiksi - nehän ovat ensijaisesti kuitenkin ihmisiä. Ja toisijaisesti vauvoja. Toinen järkytyksen aiheeni oli huomata lastenkirjojen valikoima: "Satuja Prinsessoille" ja "Satuja Prinsseille". Mielestäni on vain hyviä tarinoita ja sitten niitä huonoja, ei tyttöjen ja poikien tarinoita. Ja kuka on keksinyt, että esimerkiksi planeetat ja avaruusjutut ovat poikien juttuja. Ja dinosaurukset?  Whaat!? En lapsena tiennyt mitään kiinnostavampaa kuin lukea eläinkirjoista erilaisista dinosauruksista ja merten suurista pedoista. Tai esimerkiksi seikkailutarinat - nehän ovat ihan parhaita. Miten pienet tytöt voidaan jättää paitsi noin mielikuvitusrikkaista asioita ihan tieten tahtoen?




2 kommenttia:

  1. Oi, vaikuttaapa kivalta blogilta! Kaunis talo ja parin kuvan perusteella myös kaunis maisema sen ympärillä, tykkään. :)

    Samaa mieltä noista kirjoista. Huomasin kyseiset opukset kirjakaupassa, ja kyllä vähän hämmästyin. Mulla ei ole mitenkään tarkoituksena kasvattaa lapsista neutraalia harmaata samaa massaa ja peitellä sukupuolia, mutta en tajua miten joku satukirja on jaoteltu tytöille ja pojille..? Menee yli ymmärryksen varsinkin kun oma tyttö on melkoinen rämäpää ja poika ujompi. Ihan saavat tykätä molemmat punaisesta/kotileikeistä/dinosauruksista/mettäreissuista tai olla tykkäämättä. Tyttö on oikein ylpeä omista puukonkäsittelytaidoistaan, ja poikaa ei vuoleminen kiinnosta. Molemmat leikkii melko samoja leikkejä. Traumojahan niille jäisi jos yrittäisin survoa niitä tiukkapipoiseen ja vanhanaikaiseen jaotteluun. :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos! :) Kävin kurkkaamassa teidän raksaprojektianne ja jään mielenkiinnolla seuraamaan talonne valmistumista. On aina jännä seurailla muiden rakentamista myös.

    Munkaan tarkoituksena ei ole sulkea sukupuolia pois, vaan juurikin se, että sukupuolistereotypioiden vahingolliset vaikutukset eivät pääsisi ohjaamaan omaa kasvatusta. Juurikin niin, että lapsella on valinnanvapaus ja mitä ikinä hän tykkääkin puuhastella shakinpeluusta kiipeilyyn ja nukkekoteihin, se sallitaan sukupuolesta riippumatta.

    VastaaPoista