torstai 2. elokuuta 2012

Zenitar

Tilasin Rugif-nimisestä venäläisestä verkkokaupasta Fisheye objektiivin. Kyseessä on MC Zenitar-Nikon 16mm f/2.8. Objektiivi maksoi postikuluineen noin 180 euroa, mutta kyseistä lasia saa satasella joistakin paikoista. 

Oma kamerani on Nikon 5000d, joten kaikki Zenitarin säädöt pitää tehdä manuaalisesti. Tämän ymmärsin vasta hetken kuluttua, sillä olen ihminen, joka tutustuu laitteisiin niitä väkertämällä ohjeiden lukemisen sijaan. Säädöt pitää laittaa M-kohtaan, jotta linssi toimisi. Tiesin toki, että objektiivi toimii manuaalisesti, mutta sitä en tiennyt, että se toimii vain M-asetuksella.

Fisheye objektiivi on laajakulmaobjektiiveista laajin, eli se antaa 180 asteen näkymän. Kalansilmäobjektiivin nimi tulee sen reunoja pyöristävästä vaikutuksesta, jolloin kuvan keskiosa on pyöristynyt reunojen kutistuessa. Zenitar on tukeva ja painava. Linssi iso ja hieman kupera, joten pelkään sen naarmuttuvan helposti. Mukana paketissa tuli keltainen, punainen ja vihreä suodin, sekä suojakotelo. Paketti tuli perille kirjattuna kirjeenä kolmessa viikossa. Hidasta toimintaa Venäjältä, sillä paketti tuli Kirovista, joka ei sijaitse sentään toiselta puolelta maailmaa. Mutta, Rugif ilmoitti toimitusajan olevan noin 3-4 viikkoa, joten se tehtiin, mitä luvattiin.

Zenitar Fisheye

En käynyt tänään tontilla, joten otin koekuvia nykyisestä kodistamme. En edes siivonnut, joten alla sisustusblogeista poiketen kotimme arjen kaaosta. Tarkennusta pitää harjoitella, sillä vaikka käytän manuaalitarkennusta varsinkin lähellä olevissa kohteissa, niin Zenitarin jähmeähkö tarkennusrengas vaatii harjoittelua. Nyt jo olen havainnut, että laajakulmaobjektiivi sopii hyvin asunnon kuvaukseen, sen antaessa avaran tunnelma suuren näkökentän ansiosta. 

Hyvä ostos näin äkkiseltään arvioituna. Pääsenkin tositoimiin kameran kanssa viikonloppuna, kun menen kuvailemaan erästä taloa myyntiä varten.

Nykyinen olohuoneemme.

2 kommenttia:

  1. Jes, vihdoinkin, lisäkuvia odotellessa! Mitä mieltä olet linssin tarkkuudesta ekojen kuvien perusteella (ja varmasti olet ottanut kuvia jo lisääkin ;))?

    VastaaPoista
  2. Tarkennus on tosi hankalaa, sillä tarkennusrengas on esim. Nikkoreihin verrattuna hyvin raskas ja jähmeä. Lisäksi tietysti en osaa vielä tarkentaa tällä objektiivilla, kun olen harjoitellut manuaalitarkennusta lähinnä lähellä oleviin kohteisiin zoomilla. Ekojen kuvien perusteella tarkennus ei ole paras mahdollinen, mutta mitä voi olettaa, näin halvalla linssillä. Toisaalta, mitä olen lukenut käyttökokemuksia, niin tää pärjää vertailussa aika hyvin muiden merkkien vastaaville, mutta ei tietysti ole protasoa.

    Tän viikonlopun jälkeen olen viisaampi, kun pääsen vähän harjoittelemaan tarkentamista, joten lisää kuvia ja käyttökokemuksia myöhemmin. :)

    VastaaPoista